Top 10 fitnesz tanács kismamáknak

Dátum

1. Ha sportolt terhesség előtt, folytathatod, ha nem akkor ne most kezdd el.

– Ha a mindennapi rutinodba tartozott a sportos életmód, akkor minden további nélkül folytathatod a sportolást, persze kíméletesebben a határok feszegetése nélkül. Viszont, ha nem akkor ne most kezdd el.

2. Kíméletes sporttevékenységet válassz.

Megfelelő választás lehet a kényelmes aerob edzés, kocogás, séta esetleg biciklizés. Kismamatorna, konditerem is biztonsággal végezhető.

3. Fontos a bőséges folyadékbevitel.

Terhesség alatt fokozódik a szervezet vízigénye, ezért az eddig megszokott folyadékbevitelt emelni kell.

4. Ne „Kettő helyett egyél”.

A hétköznapi tévhitek közé tartozik. Ha egy anyuka várandós természetes, hogy megnövekszik az étvágya, viszont ez nem azt jelenti, hogy két ember helyett kéne ennie. Figyelj oda, hogy maximum 2-300 kalóriával emeld meg a napi tápanyag beviteled.

5. Táplálék kiegészítők használata?

– Fehérje port abban az esetben fogyassz, ha az édesítőszer, színezék mentes és minél jobb minőségű, valamint nem vagy rá allergiás. Viszont figyelj oda a mértékletességre. A stimuláns táplálék kiegészítőket mellőzd (zsírégető, edzéselőtti, stb.).

6. Figyelj a biztonságra!

– Válaszd inkább a gépeken végzett gyakorlatokat, mivel itt nem veszélyeztet a súlyok, rudak esetleges elejtése. Ha kültéren végzel mozgást, gondoskodj a megfelelő védőfelszerelés használatáról.

7. Veszélyeztetett terhesség esetén tilos a sport.

– Ez szinte egyértelmű és a kezelőorvosod is biztosan tudatni fogja veled.

8. Maradj a komfortzónádban.

– Az áldott állapot nem az, az időszak ahol rekordokat kell dönteni. Maradj a komfortzónádban és törekedj a határterhelésektől ezen időszak alatt.

9. Fektess hangsúlyt a tartóizmok edzésére.

– Az egyre növekvő has okozhat hát – derék fájdalmakat. Ezeket megelőzvén fektess nagy hangsúlyt a hát – alsóhát edzésére, ezzel sok terhelést levéve a gerincedről.

10. Szülés után 6-8 héten kezd újra az edzést.

– Főleg a tartásjavító, gerincet stabilizáló gyakorlatokkal kezdj. Hasizom gyakorlatokat csak akkor kezdhetünk el, ha a linea alba megfelelően összehúzódott. Illetve az intim torna is ajánlott a gát megfelelő regenerációjához.

Megjegyzés:
A tanácsokat szülész – nőgyógyász orvos segítségével állítottam össze. Fontos, hogy mindig egyeztess a saját kezelőorvosoddal, mielőtt bármibe belekezdesz!

Peti

Hasonló Cikkek

Nyújtás fontossága

Edzés letudva megcsináltad az előre betervezett adagot, még a hasra is jutott időd/energiád és már...