Mitől függ a hatékony edzés?

Dátum

Mitől függ a hatékony edzés?

Edzel? Mióta? Mennyit változtál azóta? Elérted a célod? Érzed az izmaidat? Motivált vagy?

Nos, ha a következő kérdésekre elbizonytalanító a válaszod olvasd el a cikket.

Nézzünk egy pár dolgot amik hozzájárulnak a hatékony edzéshez:

 • Étkezés:
  Nem mindegy milyen volt az előző napi, valamint az aznapi étkezésed. Ha sikerült a saját testednek megfelelően táplálkozz, nem tápanyaghiányosan, lemerült szervezettel, vagy pont ellenkezőleg túlkajálva mész a terembe segíteni fogja a hatékony edzést.
 • Kedv:
  Ha edzés előtt stresszes állapotba kerültél az nagy mértékbe rontja az izomnövelés esélyét. A stressz hatására megemelkedik a kortizol szint a szervezetben, ami gyengíti az izomszöveteket, és arra készteti a testünket, hogy raktározza a zsírt. Valamint, amikor stresszes helyzetbe kerülsz, rontja a koncentrációt, nem tudsz az edzésre koncentrálni, ami akár sérüléshez is vezethet. Javaslom, hogy edzés előtt kerüld a stresszes helyzeteket és próbálj mentálisan is az edzésre hangolódni, ami nagyon sokat számít a hatékonyság szempontjából.
 • Alvásmennyiség:
  Nem jó, ha túlalszod magad, viszont az se szerencsés, ha fáradtan, nem kipihenten mész a terembe. Ha nem sikerült kipihenni magad segíthet valamilyen edzéselőtti alkalmazása, de ilyenkor is nagyon jót tesz, ha mentálisan felkészíted magad. Ha elkezdted az edzést, gyorsan túllendülsz a fáradtságon.
 • Regenerálódás:
  Nagyon fontos a megfelelő edzésterv kiválasztása. Kerüld el azt a hibát, hogy egymás utáni napon ugyan azt az izomcsoportot edzed meg, mivel ha nem hagysz elegendő regenerálódást az izmaidnak, könnyen az ellenkezőjét érheted el az edzéssel. Figyelj oda például, hogy egy mell-bicepsz edzés utánra nem a legmegfelelőbb egy hát napot beiktatni, mivel a hát edzése alatt a bicepszed segédizomként funkcionál, így rontja a hát megedzésének sikerességét.
 • Időpont:
  Mindenkinek megvan a saját bioritmusa ahová az edzést beilleszti. Viszont nem vagyunk ugyanolyanok és vannak, akik kora reggel éhgyomorra is tudnak edzeni, míg mások a délutáni-esti edzéseket részesítik előnyben. Tanácsolom, hogy figyelj a testedre és próbáld ki, hogy melyik időpontban van a legjobb energiaszinted az edzésre. Esti edzésnél óvatosan az edzés előtti stimulánsokkal, mivel megzavarhatják az alvást.
 • Edzésidő:
  Nem mindegy mennyi időt fordítasz az edzésre. Ha te csak azért jársz le a terembe, hogy közösségi életet élj, akkor neked mindegy. Viszont, ha nem akkor jobb, ha kicsit nagyobb hangsúlyt fektetsz az edzésidő mennyiségére. Egy intenzív edzést meglehet csinálni 1-1,5 órán belül, ami alatt teljesen kifárasztod a tested és nincs szükség tovább edzeni mivel, ha elég intenzíven edzettél, akkor már az energiád elfogyott és nem sok értelme van a további edzésnek. Használd edzéssel a teremben töltött időt, hagyd a telód a szekrényben és fókuszálj arra, amit csinálsz.
 • Edzéselőtti:
  A legjobb edzéselőtti a fókuszálás és a mentális felkészülés az edzésre. Ha ez mégse jött össze, vagy fáradtnak érzed magad, használhatsz különböző edzés előttiket. Személyes kedvencem a jó öreg hosszú fekete… persze a kávéra gondolok :D. Nagyon széles a paletta, viszont vigyázz, mert könnyen hozzá lehet szokni ezekhez a termékekhez és hosszú távú folyamatos használatukat nem ajánlom.

És még sorolhatnám mennyi minden közbejátszhat a hatékony edzésben. Viszont, ha igyekszel valamennyi dolgot betartani, biztos vagyok benne, hogy eredményesebb leszel.

A lényeg, hogy ismerd ki a saját tested, érezd benne jól magad, próbáld mindig kihozni a legtöbbet az edzéseidből még akkor is, ha rossz napod van. És jól válogasd meg kitől fogadsz el tanácsokat, mivel mindenkinek más a teste és nem biztos, hogy te is ugyanúgy reagálsz arra, ami a barátodnak bevált. 

Peti

Hasonló Cikkek